door: David Blog
Hoe schrijf ik een blog?
Wil je weten wat het schrijven van blogs kan betekenen voor je website?
Vandaag krijg je antwoord op de vraag: Hoe schrijf ik een blog die mijn site hoger laat komen in google?
Hoe schrijf ik een blog als een pro?

Ik wil een blog schrijven, maar hoe schrijf ik een blog als een pro? Een blog schrijven is namelijk meer dan alleen een stukje tekst uit je duim zuigen, je moet met een aantal dingen rekening houden.
Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:
– De juiste Doelgroep.
– De juiste Zoekwoorden.
– De juiste Opmaak.
– De juiste Promotie.
Ik ga deze punten stuk voor stuk met je behandelen.
1. De juiste Doelgroep

Hoe schrijf ik een blog voor de juiste doelgroep?
Het is belangrijk om te weten voor wie je jouw blog schrijft, er zijn ontelbaar veel onderwerpen waar je over kunt schrijven, en je kunt een boodschap op veel verschillende manieren overbrengen.
Kijk eerst goed naar welke doelgroep je wilt aanspreken en kijk naar wat deze doelgroep interessant vindt. Je wilt dat jouw blog gelezen wordt en dat jouw doelgroep er wat aan heeft.
Als iemand jou aanraadt om jouw site te vullen met willekeurige blogs puur om vol te proppen met zoekwoorden, dan raad ik je aan daar ver bij uit de buurt te blijven.
Als ik nu mijzelf neem als voorbeeld.
Mijn klanten willen:
– een website laten maken waarmee ze hun (potentiële) klanten aanspreken.
– hun online aanwezigheid verbeteren.
– er uit springen tussen de concurrenten.
– groeien.
Ik heb veel klanten die een website door mij laten maken maar zelf willen gaan bloggen. Vandaar dat ik een blog schrijf met als onderwerp “Hoe schrijf ik een blog”.
Ik heb meestal te maken met klanten die ik veel informatie bij kan brengen over de online wereld. Dit betekent dat het voor mij geen zin heeft om vakjargon te gebruiken. Ik wil een blog schrijven die een leek ook snapt.
Tip: Laat jouw blog voordat je hem online zet eerst lezen door iemand uit jouw doelgroep. Zoek het liefst iemand die kritisch durft te zijn en zo veel mogelijk eigenschappen van jouw doelgroep bezit.
2. De juiste Zoekwoorden

Hoe schrijf ik een blog met de juiste zoekwoorden? Als het goed is weet je nu wie je wilt bereiken met je blog. Je denkt nu na waar je de blog over wilt gaan schrijven en komt met een onderwerp. Stel je wilt een blog schrijven over gezond leven, waarmee je klanten wilt trekken naar jouw site waar je jezelf aanbied als life coach.
Om het juiste onderwerp van jouw blog te bepalen moet je uitzoeken welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt.
Een tool om de juiste zoekwoorden te vinden om het onderwerp van jouw blog op te baseren is Ubersuggest.
Ubersuggest: Ga naar de website en vul het zoekwoord in waar je op gevonden wilt worden, bijvoorbeeld: gezond leven.
Als ik nu kijk in de resultaten zie ik dat de zoekopdracht “gezond leven” een gemiddeld zoekvolume heeft van 2.400. Dat betekent dat er maandelijks gemiddeld 2.400 keer is gezocht op “gezond leven”.
Als ik kijk bij SEO Moeilijkheid zie ik het nu staan op 43, dit is een beoordeling van de moeilijkheidsgraad om met het zoekwoord “gezond leven” hoog te komen in google. Je wilt dit getal zo laag mogelijk hebben, dat betekent dat er minder concurrentie is.
Wat je nu kunt doen is op zoek gaan naar een ander zoekwoord. Eentje die toch jouw doelgroep aanspreekt, nog steeds een hoog zoekvolume heeft, maar een lagere SEO Moeilijkheid.
Ik ga het nu proberen met het zoekwoord: “Gezonde voeding”
Resultaat “Gezonde voeding”:
Zoekvolume = 2.900
SEO Moeilijkheid = 25
Bekijk dit even naast onze vorige zoekwoorden analyse:
Resultaat “Gezond leven”
Zoekvolume = 2.400
SEO Moeilijkheid = 43
Je ziet dat “Gezonde voeding” een hoger zoekvolume heeft en een lagere SEO Moeilijkheid. Dit is perfect! Je kunt dus beter “Gezonde voeding” als zoekwoord gebruiken dan “Gezond leven”, want er wordt meer op gezocht en er is minder concurrentie.
Je zult zien dat een SEO moeilijkheid van 25 nog erg hoog is als je net begint, er is veel concurrentie, daarom is het ook belangrijk om eerst te groeien en zo veel mogelijk interessante blogs schrijven over sub categorieën uit jouw vakgebied waar alsnog op gezocht wordt.
Typ je in als zoekwoord “Hoe gezond is kaas” krijg je:
Zoekvolume = 70
SEO Moeilijkheid = 6
Als je dus een blog gaat schrijven over hoe gezond kaas is, en daar het zoekwoord “hoe gezond is kaas” in verwerkt. Dan zul je zien dat er mensen zijn naar jouw blog (en dus website) komen die deze vraag in google intikken. De kans is groot dat dit mensen zijn die in jouw doelgroep vallen en met hun gezondheid bezig zijn. Zo heb je dus mensen uit jouw doelgroep naar jouw site geleid die misschien wel van een van jouw diensten gebruik willen maken.
Om jouw website steeds hoger in google te laten komen met de moeilijkere (algemenere) zoekwoorden moet je eerst zorgen dat je zo veel mogelijk verkeer genereert via specifiekere zoekwoorden. Op deze manier krijgt jouw site steeds meer bekendheid voor google en word je op de algemenere zoekwoorden op den duur ook steeds zichtbaarder.
Je moet dus klein beginnen en zo word je steeds groter.
Lees ook mijn blog: Hoger komen in Google voor 10 SEO Tips die je kunt gebruiken voor je website.
Tip: Check jouw concurrentie. Bekijk de blogs die jouw concurrentie schrijft, waar schrijven ze over? Hier kun jij inspiratie uit putten voor je eigen blogs. Neem alleen geen teksten letterlijk over, dit ziet ome google en dat vindt hij niet leuk!
3. De juiste Opmaak
Hoe schrijf ik een blog met de juiste opmaak?
Een design van je blog is belangrijk, zorg dus dat je blog overzichtelijk is en makkelijk te lezen valt. Maak dus niet een lange lap tekst maar gebruik tussenkoppen. Maak ook slim gebruik van afbeeldingen om jouw blog overzichtelijker en aantrekkelijker te maken. Pexels en Unsplash zijn geweldige sites waar je gratis vrij te gebruiken afbeeldingen vanaf kunt halen.
Naast een design is het belangrijk om je blog zo te maken dat hij voldoet aan bepaalde criteria. Dit omdat ome google deze criteria fijn vindt, en je zo sneller naar boven komt in google.
Hier zijn trucjes om sneller gevonden te worden door google:
– Schrijf een blog van tussen de 900 en 1700 woorden.
– Laat tussen 0,5% en 3% van je totale aantal woorden het zoekwoord zijn. Dus in een blog met 900 woorden over hoe gezond kaas is, is het optimaal als het zoekwoord “hoe gezond is kaas” tussen de 5 en 27 keer voorkomt. Meer is zeker niet beter, dat ziet google als spammen.
– Gebruik je zoekwoord in de titel.
– Zorg voor een uitgaande link in je blog. Gebruik ergens in je blog een link naar een andere website waar lezers wat aan hebben. Dit vindt google leuk.
– Zorg voor een interne link in je blog mits die nuttig is. Vertel je in je blog over iets waar je ergens anders op je site meer informatie over hebt staan? Plaats daar dan een linkje naartoe bij in je blog.
Tip: Wees consistent met jouw blog. Google houdt er van om te zien dat een site actief is. Eens in de zoveel tijd een blog schrijven is dus goed voor je google score.
Besef wel dat er meer werk gaat zitten in het schrijven van blogs dan je misschien denkt. Bedenk hoeveel tijd jij wilt besteden aan het schrijven van blogs en plan wanneer jij nieuwe blogs uitbrengt.
Het is fijn voor bezoekers als jij een vaste dag hebt waarop jij een blog upload.
4. De juiste promotie

De vraag “hoe schrijf ik een blog” is als het goed is nu beantwoord.
Nu wil je de blog die je geschreven hebt nog promoten.
Social media is perfect om jouw blog onder de mensen te krijgen. De belangrijkste kanalen zijn Instagram en Facebook.
Mijn voorkeur gaat uit naar Instagram:
1. Maak een bedrijfspagina aan op instagram
2. Maak een foto die interesse wekt naar jouw blog.
3. Post de foto en zet de juiste instagram hashtags in de omschrijving, gebruik zo veel mogelijk hashtags die met jouw blog te maken hebben. Zo komt jouw blog terecht bij de mensen die zoeken op die hashtags. Zorg wel dat het interessant blijft en de hashtags echt bij jouw blog en doelgroep passen, zo genereer je ook nieuwe volgers op jouw instagram.
Ook op social media is consistentie belangrijk. Het is onderzocht wat de beste tijden zijn om te posten.
Bekijk hier onder de uitkomst van het onderzoek:
Instagram:
De beste tijd om te posten = 10:00 of 22:00
Het uur met de meeste interactie = 20:00
De dag met de meeste interactie = Woensdag
Facebook:
De beste tijd om te posten = 13:00
Het uur met de meeste interactie = 19:00
De dag met de meeste interactie = Woensdag
Let op: Google geeft nooit gelijk resultaat, het moet eerst verwerkt worden, wees dus niet ongeduldig en geef het tijd. Een nieuw domein staat sowieso altijd eerst in de Google Sandbox, lees hier meer over in het artikel: Wat is de Google Sandbox?